Taaltaal- en webtipsWebsite

Boek en tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog

Boek en tentoonstelling over Urk in WO1 - Foto van het interneringskampAl enkele jaren werk ik aan een project dat me niet losliet: een interneringskamp op het eiland Urk in de Eerste Wereldoorlog. Hoezo een bewaakt kamp? Hoezo werden mensen geïnterneerd? Waarom op Urk? Nederland was toch neutraal, waarom moesten er dan militairen opgesloten worden? Veel vragen waar ik graag het antwoord op wilde weten.

Spoel een paar jaar door en ik ben in gesprek met uitgevers, heb met plannen geleurd, subsidieverzoeken geschreven, subsidies gekregen, heb de eerste hoofdstukken geschreven, en kan niet meer natellen hoeveel archiefbezoeken en Delpherdagen ik heb gedaan. Het gaat gebeuren.

Het is nu 100 jaar geleden dat er een wapenstilstand kwam en de toen dodelijkste oorlog ooit tot een einde kwam. Hoog tijd dus om meer te vertellen over dit WO1-project.