Elba van de Zuiderzee

 Benieuwd wat we zoal doen op dit moment? Kijk op Elba van de Zuiderzee in de media

elba van de zuiderzee tentoonstelling en boekIn juni is het 100 jaar geleden dat de vrede getekend werd en er een officieel einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal was, had de Grote Oorlog wel degelijk impact gehad op ons land.

Eiland Urk
Zelfs een klein eiland in de Zuiderzee ontkwam niet aan de oorlog. Hoe geïsoleerd Urk in neutraal Nederland te maken kreeg met de Eerste Wereldoorlog. Daar willen we meer over vertellen.

Interneren
Buitenlandse militairen die in Nederland terecht kwamen moesten in de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd worden, ofwel ‘afgehouden van oorlogsvoering’. Daarvoor werden kampen gebouwd in bijvoorbeeld Harderwijk, Groningen en Bergen.

Duivelseiland Urk
Op Urk kwam ook één eenzame barak te staan. Deze was voor Belgische, Franse en Britse officieren die vluchtgevaarlijk waren. Ze vonden het verschrikkelijk op Urk – noemden het eiland het ‘Elba van de Zuiderzee’ of ‘Duivelseiland’ – en wilden maar één ding: weer ontkomen en terug naar het front.

Ontsnappen
De ontsnappingspogingen die de militairen ondernamen waren soms simpel, maar andere waren uitgebreid en minutieus gepland. Slechts een enkeling slaagde erin te vluchten.

Antwoorden
Wie zaten er? Waarom precies? Wat deed het met Urk? Hoe was het leven in het kamp en op het eiland? Wat voor rol speelde de overheid? Deze en nog veel meer vragen willen we beantwoorden.

Tentoonstelling 
In de maanden mei en juni (tot en met 28 juni) is er een tentoonstelling in Museum het Oude Raadhuis op Urk. We laten unieke objecten zien die we in de afgelopen paar jaar hebben gevonden. Denk aan een medaille, ansichtkaarten, schetsen, een contract, niet eerder vertoonde foto’s en niet eerder vertelde verhalen.

Elba Escape Quiz
In de maand juni kun je in de tentoonstellingszaal de Elba Escape Quiz doen. Doe de quiz, vind het codewoord en help één van de geïnterneerden ontsnappen. Je maakt ook kans op een leuke prijs. Vraag naar de quiz bij de balie van het museum.

Deze tentoonstelling organiseren Mandy van Dijk (MvD tekst & advies) en 
Robert Hofman (Stichting Urk in Oorlogstijd) in samenwerking met Museum Het Oude Raadhuis. 

Boek
De verhalen over het kamp optekenen is wat Mandy van Dijk nu doet. Ze schrijft een verhalend non-fictieboek: een boek dat feitelijk zou moeten kloppen, maar leest als een roman. Ze heeft daarvoor veel archiefwerk gedaan en veel online speurwerk. Ze heeft kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van betrokkenen gesproken. Nu is het een kwestie van alle puzzelstukjes op de juiste plek leggen.

In het voorjaar 2020 moet het boek in de winkels liggen, uitgegeven door Atlas Contact. Noteer het in je agenda.

Bekijk de promo

Blijf op de hoogte