Taal

Iedereen heeft jouw Whatsapp profielfoto. Ja iedereen

(die jouw telefoonnummer heeft)

Voordat ik mijn smartphone wegbracht voor reparatie haalde ik hem leeg. Stond er nog iets op wat ik nodig had of wilde bewaren? Een kwestie van kabeltje in de laptop en de telefoon. Foto’s en documenten checken. Kijk, weer een hele lading foto’s van anderen in de Whatsappmap. Die hoeven niet mee. Eigen foto’s wel. En toen stuitte ik op een mapje met profielfoto’s. Dat intrigeerde mij.

whatsappOp Whatsapp deel je veel foto’s, bewust of onbewust. En die foto’s deel je niet alleen, die geef je eigenlijk ook meteen weg aan al je vrienden. En iedereen heeft je profielfoto. Ja, echt.

Stel, je deelt die ene grappige foto van je peuter die voor het eerst op het potje zit. Daar gebeurt veel mee op Whatsapp. Het gaat verder dan reacties uitlokken als ‘ach, wat leuk’ en ‘joh, dat doe je snel, bij kleine Floor duurde het 3 jaar/2 maanden/6 dagen langer, wat is je geheim?’

Ook die ene persoon die je nooit spreekt heeft die ene foto

Die schattige afbeelding van Pat op het potje wordt vrijwel automatisch opgeslagen op het toestel van iedereen die de foto ontvangt. Iedereen in je familie- of vriendengroep, ja ook nicht Valerie die je eigenlijk nooit meer spreekt en waar je eigenlijk niet zoveel mee hebt. Er zijn uitzonderingen mogelijk.

Mensen met een iPhone kunnen bijvoorbeeld uitzetten dat foto’s automatisch opgeslagen worden. Dat doe je zo:

  • Open Whatsapp
  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Kies voor ‘Chatinstellingen’
  • Zet de instelling ‘Bewaar ontvangen media’ op grijs / uit

Helaas is die functie niet bij Whatsapp op Android. Hopelijk verandert dat bij een toekomstige update.

gossip girl graduation smartphone

Automatisch geüpload naar hun Cloud

Die gênante foto van toen je over een muurtje struikelde die je in een vriendengroep postte hebben de meeste deelnemers dus waarschijnlijk voor altijd bij zich. Ze lachen er niet maar even om, ze kunnen er altijd om blijven lachen als ze dat willen.

Bij sommigen wordt het zelfs meteen en volautomatisch geüpload naar de Cloud. Of dat nu Dropbox, Skydrive, Google Drive of een andere versie is. En de Cloud staat niet bekend als de best beveiligde opslagmogelijkheid. Hoewel dat natuurlijk afhangt van welk programma iemand gebruikt.

Jouw foto kan gaan zwerven

Die foto van je oogappeltje en de niet-zo-charmante afbeelding van jezelf zijn dus niet alleen te vinden op het toestel van de ontvanger, maar ook in een cloud. Dat betekent dat je contacten het nog gemakkelijker kunnen gebruiken, als ze dat zouden willen.

Je contacten kunnen het doorsturen, delen op andere social media, op internet zetten, publiceren in een boek, zelfs afdrukken op een mok. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze kunnen het. Je foto kan zeker gaan zwerven via vrienden van vrienden, op dubieuze sites terecht komen of op een andere manier misbruikt worden.

awkward-moments

Vind je me een doemdenker? Het is beter om ergens rekening mee te houden voordat je post, dan dat je na de tijd moet gaan puinruimen denk ik maar.

  • Even nadenken voordat je iets op Whatsapp zet is dus niet verkeerd.

Ach ja, denk je misschien, ik deel alleen leuke dingen op Whatsapp. Ik doe niet aan naaktfoto’s, ik ben nooit dronken en zal dus zeker geen lamme foto’s maken, mijn kinderen zijn niet lelijk en niet herkenbaar in beeld en ze zijn altijd aangekleed op de foto’s dus geen angst voor viezeriken. Daarnaast vertrouw ik mijn vrienden en familie.

Voor jou is het eerste deel van dit verhaal dus geen nieuws, mooi.

I can take care of myself - then falls

Er is nog iets wat je misschien nog niet weet. Dat is dit.

Iedereen heeft je profielfoto

Iedereen in je adresboek heeft je profielfoto. Iedereen. Sterker nog: mensen die jij niet in je adresboek hebt, maar wel jouw nummer hebben opgeslagen, hebben de afbeelding ook. Of je nu contact met ze hebt of niet: iedereen met Whatsapp en jouw nummer heeft na het inloggen jouw profielfoto. Niet als klein thumbnailtje, geen minifoto, maar een normale grootte foto.

Ik weet hoe de kinderen van vreemden eruit zien

Tijdens het leeghalen van mijn slecht functionerende telefoon trok dat mapje profielfoto’s mijn aandacht. Foto’s van iedereen waarvan ik het nummer ooit opgeslagen had. Zelfs van mensen die ik nooit (meer) spreek en zakelijke relaties. Het gaat altijd om de profielfoto van dat moment. Ik zie foto’s van hun boot, kinderen, huisdieren, huis. Foto’s waarvan ik weet dat ze die normaal gesproken nooit zomaar met een grote groep mensen, laat staan met mensen die ze amper kennen, zouden delen.

I know right

Mensen die jouw nummer hebben en verkeerd willen kunnen dus ook bij jouw foto en de privacygevoelige informatie die je ermee prijsgeeft.

Twee dingen zou ik onthouden als ik jou was:

  • Besef dat jouw profielfoto veel meer openbaar is dan je denkt.
  • Bedenk dat de foto’s die je in Whatsapp met je contacten deelt ook écht in hun bezit zijn.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je telefoon dichtslibt met foto’s en video’s van anderen?

  • iPhone: de instelling ‘Bewaar ontvangen media’ uitzetten, zie boven.
  • Bij Android: .nomedia in mappen plaatsen, zie deze link. Dit zorgt ervoor dat de afbeeldingen je galerij niet vol laten lopen met andermans foto’s. De foto’s zijn echter nog wel opgeslagen op je telefoon en nemen dus wel geheugen in.

Hoe kun je voorkomen dat anderen jouw foto’s automatisch opslaan?

  • Dat kan helaas niet. Goed nadenken dus, voordat je iets deelt. Eén keer tikken en iemand heeft het doorgestuurd.

Bezint eer ge uploadt

Whatsapp is dan niet zo openbaar als Twitter of Facebook, maar ook hier geldt het credo: bezint eer ge foto’s uploadt. Bedenk goed wat je met je foto doet. Think before you share. En nog meer variaties op gevleugelde spreuken.

Watermerk

Heb je een fantastische foto gemaakt met een hilarische woordgrap? Of een nieuwswaardige foto? Een prachtige sfeerplaat van een zonsondergang? En ben je bang dat mensen met die foto aan de haal gaan, het als hun eigen werk gaan claimen?

Dan kun je er altijd voor kiezen om eerst een watermerk of je url op de foto te plaatsen voordat je hem met anderen deelt.

Handige sites hiervoor PicMonkey of Pixlr.

Is dit allemaal inmiddels oud nieuws? Of kon ik je helpen door je te waarschuwen?
Ben benieuwd, laat het me weten in de comments (op FB of Twitter mag ook).

I am also on FB and the Twitter BEtty White

PS: dit was mijn eerste post van deze aard en een poging om gifs te gebruiken. Wat vond je ervan?

self five barney