Ik ben je nodig?

Voor (een deel van de) mensen in het noorden en noordoosten van Nederland klinkt deze zin helemaal niet verkeerd. De eerste keer dat ik iemand dit hoorde zeggen was ik oprecht verbaasd. Ik dacht dat diegene een grapje maakte. Ik heb uiteraard mijn struikelblokken op taalgebied, maar het gebruik van heb/ben is daar niet één van. Maar op mijn oproepje op mijn Facebookpagina meldden meerdere mensen zich met deze specifieke tekstuele valkuil. Ik ga het (hopelijk) voor ze verduidelijken.

 

Ben of heb

Wanneer is het heb nodig en wanneer ben nodig?

 

De voorbeeldzin:

 

“Ik ben nog een paar spijkers nodig.”

 

Dit is fout. Sterker nog: elke keer als je wilt zeggen dat je iets of iemand nodig bent zit je fout. Want in die context is iets of iemand het lijdend voorwerp. En als er een lijdend voorwerp in de zin staat, dan is het automatisch nodig hebben.

 

Voorbeeld:
– Ik heb nog een paar spijkers nodig. (Met lijdend voorwerp)
– Er zijn meer spijkers nodig. (Zonder lijdend voorwerp)

 

Het lijdend voorwerp in een zin vind je door het volgende te beantwoorden: Wie/wat + gezegde + onderwerp van de zin.
In dit geval: Wat heb/ben ik nodig? Een paar spijkers. Dus is het heb.
In het tweede voorbeeld zijn de spijkers het onderwerp van de zin en is er geen lijdend voorwerp. Daarom gebruik je zijn.
 
Nog een voorbeeld:
– Ik heb haar auto nodig (Wat heb/ben ik nodig? Haar auto. Dus: heb)
– Er is vervoer nodig (Vervoer is het onderwerp. Dus: is)

 

Je kunt “Ik ben nodig” wel gebruiken in de betekenis van “Iemand heeft me nodig”. In andere gevallen is het eigenlijk altijd “Ik heb …. nodig”.

 

Bron
Onze Taal

 

Heb je ook een taaladvies nodig? Of wil je op de hoogte blijven van deze posts?  Like MvD tekst & advies op Facebook.