Urker Spreukenkalender

De Urker Spreukenkalender heeft een eigen website. www.urkerspreukenkalender.nl Hieronder het verhaal hoe ik erbij kwam om de kalender te gaan maken.


De Urker Spreukenkalender is nu een boek!

Scroll verder om hier meer over te lezen.


Urker Spreukenkalender 2015Urker Spreukenkalender 2016

Bestel de Urker Spreukenkalender 2014, 2015, 2016 (slechts 4,95 euro) 

Opeens heb je het: je gaat een kalender over Urk maken en de uitgever verrassen met mooie verkoopcijfers

“Kalletjen, soedek, groos.” “Van wie bin jie er iene?” Een Urker weet precies wat het betekent.

Begin 2013 had ik een goed idee. Maar ik moest eerst uitzoeken of niemand anders dit goede idee al eens had uitgevoerd. Ik zocht op internet op allerlei mogelijke woordcombinaties, klopte aan bij uitgevers, stak mijn licht op bij familie en vrienden.

Uiteindelijk bleek dat een kalender over het pittoreske dorp Urk, want daar ging het om, nog niet bestond. Wel was er een lijn kalenders over spreuken en dialect. Urk was onderdeel van de kalender over Overijssel. Niet eens zo gek als je bedenkt dat Urk ooit bij Overijssel hoorde. Wel vreemd als je bedenkt dat Urk en Overijssel al bijna 30 jaar niet meer op die manier gelinkt zijn. Bovendien verdient het dorp, een voormalig eiland met een heel eigen mentaliteit en karakter, meer aandacht. En dan hebben we het nog niet eens over het rijke en levende dialect.

Uitgeverij Van de Berg (die nog 12 andere streekkalenders uitbrengt) wilde wel een poging wagen. Ondanks de niet zo rooskleurige economische omstandigheden. In februari was ik begonnen te broeden op het idee, en met het project gaan leuren, in mei kon ik aan de slag.

Spannend. Zou het aanslaan, kreeg ik de kalender vol, wilden mensen meewerken, hoe ging het met de verkoop? De vragen werden snel beantwoord. Positieve reacties. Urkers werken graag mee aan iets over hun taal en dorp, op Facebook hielpen tientallen mensen mee door spreuken toe te voegen. Bovendien bestaat het dorp al 1000+ jaar, dus er is genoeg te vertellen. Vol krijgen was geen probleem.

Maar goed, uiteindelijk gaat het ook om de verkoop, toch? De uitgever maakte een schatting, wist met vele jaren ervaring hoeveel kalenders in het eerste jaar gemiddeld verkocht worden. Ik vond dat wat weinig, dacht: daar neem ik geen genoegen mee. Ik besloot er een pr-campagne op te zetten.

Overhandiging aan de burgemeester als persmoment, een paar goed geformuleerde persberichten de deur uit doen. Dat leverde aandacht op in bijna alle regionale kranten. Daarnaast gebruikte ik Twitter en Facebook actief. Daar geldt vervolgens: netjes reageren en inhaken op actualiteit. Maar ook een kraam huren op de wintermarkt was onderdeel van de campagne, wat flyers achterlaten op goed bezochte plekken, ofwel de offline gemeenschap proberen te bereiken.

Het wierp vruchten af. Die schatting van de uitgever? Verrassend genoegd verkochten ‘we’ een dubbel aantal.

Deel 3 (2016) ligt in de winkel.

Ik hoop dat mensen de kalender met plezier lezen, vol trots aan de wand hangen, of kado geven aan een vriend of familielid, niet kunnen wachten op het moment dat ze de blaadjes af kunnen scheuren om de spreuken en achterkantjes te lezen. Want daar doe je het uiteindelijk voor.

 

Boek: Typisch Urk – best of de Urker Spreukenkalender

Publicatie: 2017

Met ontzettend veel plezier heb ik de afgelopen drie jaar de Urker Spreukenkalender gemaakt. Ik kreeg veel leuke reacties, leerde aardig wat over mijn geboorteplaats en kreeg ideeën voor nieuwe projecten. Het kost alleen tijd, meer tijd dan financieel uit kan. Daarom heb ik besloten om het anders aan te pakken.

De Urker Spreukenkalender wordt een cadeauboekje. Met daarin de best of de Urker Spreukenkalender, maar ook nieuwe toevoegingen. Je vindt er weer de leukste dialectwoorden en -zinnen, anekdotes, feitjes, historie, fotografie, enz.

Voordelen:

  • je zit niet vast aan een jaartal: je kunt hem altijd kopen, altijd cadeau geven, hij raakt niet ‘over datum’
  • je hoeft de blaadjes niet af te scheuren en kunt hem dus telkens weer lezen
  • betaalbaar: de prijs is waarschijnlijk 14,95 (onder voorbehoud)
  • deels in kleur, zodat de foto’s en kunst ook echt op hun best uitkomen

Reserveer alvast een exemplaar van Typisch Urk, het boek

Wil je er zeker van zijn dat je meteen een exemplaar van Typisch Urk – best of de Urker Spreukenkalender ontvangt?

Reserveer nu een exemplaar.

Website, Facebook & Twitter

Meer info en bijdragen insturen op Urkerspreukenkalender.nl 

Urker Spreukenkalender op Facebook

Urker Spreukenkalender op Twitter