Dit staat op de achterkant van de unieke tunnelfoto [Expositie Duivelseiland]
De Belgische geïnterneerde officier Romain bewaarde een foto van de buitenlandse officieren die in 1915 vanuit hun interneringskamp op het eiland Urk maanden werkten aan een tunnel. Ze waren op weg naar de vrijheid en wilden terug naar het front. Uiteindelijk werd de tunnel ontdekt. Een deel van de geïnterneerden ging - staand in de blootgelegde tunnel - op de foto. Deze unieke foto werd pas in 2017 weer teruggevonden toen Mandy van Dijk in de archieven op zoek ging naar informatie over dit bijzonder kamp in Nederland. De foto is nu te zien bij de expositie aan de Brink 23 in Ruinen.
Dit schreef Romain over de tunnel
Een vertaling uit het Frans (met dank aan Brigitte Flint)
"Foto in het interneringsdepot van het eiland Urk in november 1915 opgenomen. De loopgraaf is door de Hollanders gegraven, om de tunnel te vernietigen die de Engelse, Belgische en Franse officieren gegraven hadden. Op de voorgrond ziet men de planken, lijsten met haakse scharnieren, verder het water, dat de galerij overstroomde en de loopgraven onder de barak, dan het einde van de tunnel, waarvan de doorsnee 0,60 x 0,60 m was, op de achtergrond de muur van de markering, waar de tunnel had uit moeten komen. In de buurt van de officieren, palen van het hek van prikkeldraad.
Een paar “ratten” (artilleristen) Boven, kapitein Bavay van de Belgische artillerie, 2de rij, van links naar rechts onderluitenant Williame, luitenant Coutisson, een Franse vliegenier, luitenant Degrez, onderluitenant Gaupin van de Belgische artillerie. Volgende “ratten” ontbreken: Chanter en Fixsen, Engelsen van de RND (Royal Naval Division), d’Humières, Franse waarnemer, Belinne en Renard, Belgische cavalerie luitenanten, Maury, Belgische genie commandant en Romain, Belgische artillerie commandant. De Franse onderluitenant Chauvin, tolk, heeft er ook bij gedragen, ofschoon hij aan de ontsnappingspoging niet deel kon nemen."