Duivelseiland

 Benieuwd wat we zoal doen op dit moment? Kijk op Duivelseiland in de media
| Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog |

 

Ze vonden Urk een Duivelseiland, de geïnterneerde officieren die in de Eerste Wereldoorlog naar het kleine eilandje in de Zuiderzee verbannen waren.

 

Ile Du Diable, zo noemden ze het. Het werd ook wel het Elba in de Zuiderzee, het Sint Helena in de Zuiderzee, of Cosmopolis genoemd. Later werd daar ook nog Klein Colditz aan toegevoegd. Nu zouden we het misschien het Nederlandse Alcatraz noemen.

 

Op de rand van eiland Urk stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daarin woonden Belgische, Franse en Engelse officieren die eerder vochten in de Grote Oorlog. Ze waren de Nederlandse grens overgekomen en het neutrale Nederland moest ze volgens het Vredesverdrag van 1907 interneren: afhouden van oorlogsvoering. In heel Nederland stonden diverse kampen met dit doel.

 

Vluchtgevaarlijke officieren moesten naar kamp Urk, dat bekend stond als het Elba van de Zuiderzee, als Duivelseiland. Het klimaat van het kleine eiland was bar, de Urkers waren pro-Duits en de officieren verveelden zich stierlijk. Hun belangrijkste doel: ontsnappen.

 

In het boek Duivelseiland volgt Mandy van Dijk een vijftal geïnterneerden van het front naar Nederland in een spannend verhaal over erewoord, oorlog, ontsnappingen en een kleine, hechte eilandsgemeenschap die opgeschrikt wordt door buitenlandse geïnterneerden. Zo vertelt dit kleine kamp veel over de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

 

Geplande uitgave: augustus 2020, uitgeverij Atlas Contact

Bekijk de promo voor de expositie die in mei en juni 2019 plaatsvond

Blijf op de hoogte