Mandy van Dijk tekende op 6 december een contract bij Uitgeverij Atlas Contact (o.a. Jan Brokken, Geert Mak, Eva Vriend) voor het boek ‘Elba van de Zuiderzee’, over het interneringskamp op Urk in de Eerste Wereldoorlog. Voor haar boek is ze op zoek naar meer verhalen, herinneringen, voorwerpen, brieven, dagboeken, kaarten: alles wat je maar kunt bedenken over de Eerste Wereldoorlog, Urk in die tijd en het interneringskamp in het bijzonder.
Al een paar jaar werkte Mandy van Dijk (opgegroeid op Urk, nu inwoner van Zwolle) aan een boekplan over het interneringskamp op Urk in de Eerste Wereldoorlog. Ze kwam het onderwerp tegen toen ze bezig was met de eerste editie van de Urker Spreukenkalender, die eind 2013 uitkwam. Wijlen dorpshistoricus Albert van Urk hielp haar aan Urker geschiedenisfeiten en het interneringskamp was daar één van. Van Urk had jaren onderzoek gedaan naar het kamp en menig artikel geschreven over het onderwerp. Het liet hem niet los. En uiteindelijk Van Dijk ook niet, die het idee opvatte om de gebeurtenissen rond het kamp te vatten in een verhalend non-fictieboek.
Boekcontract bij Atlas Contact
Op 6 december tekende Van Dijk een boekcontract bij Uitgeverij Atlas Contact, de uitgever van onder andere de boeken van Geert Mak, Jan Brokken, Eva Vriend en Judith Koelemeijer. In het boek zal onder andere aandacht zijn voor de geïnterneerden en hun verhaal, de ontsnappingspogingen, het dagelijks leven, de strubbelingen, de impact van de oorlog op de betrokkenen, Urk in die tijd, de historische gebeurtenissen. ‘Elba van de Zuiderzee’ moet in het voorjaar van 2020 uitkomen.
Oproep: verhalen en voorwerpen gezocht
De afgelopen paar jaar is Van Dijk in archieven geweest in Lelystad, Den Haag, Brussel, Parijs en Londen en heeft zo, samen met de goeie hoeveelheid informatie van de Urker Stichtingen en van Albert van Urk in het bijzonder, mooie vondsten gedaan. Maar Mandy van Dijk zoekt nog meer verhalen, herinneringen, voorwerpen, kaarten, nakomelingen, enzovoort. “Ik zoek nakomelingen van de soldaten die het Urker interneringskamp bewaakten, of op een andere manier betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog op Urk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het torpedoschip de Makjan, dat de zee rondom Urk bewaakte. Of prominente Urkers uit die tijd. Ik ben inmiddels kind aan huis bij de Urker stichtingen en heb al veel gevonden, maar wie weet heeft iemand nog iets op zolder liggen uit die tijd, of is een brief of een dagboek tegengekomen die over Urk in 1914-1918 gaat of over het interneringskamp. Heeft een schets aan de muur hangen, of een boek in de kast staan die over dit thema gaat. Alles wat te maken heeft met Urk in 1914-1918, over interneren in de Eerste Wereldoorlog, over officieren die op Urk verbleven, over Urkers die toen leefden: ik zou het allemaal graag bestuderen.”
Mensen die informatie hebben over dit onderwerp kunnen een berichtje sturen.
Tentoonstelling in mei 2019
Niet alle vondsten zullen geschikt zijn voor het boek. Het zou echter bijzonder jammer zijn als er niks mee gebeuren zou, dat is duidelijk. In gesprek met Robert Hofman van Urk in Oorlogstijd ontstond het idee om een tentoonstelling te organiseren om de unieke objecten te laten zien, om het verhaal aan een groter publiek te vertellen. In Museum Het Oude Raadhuis wordt een zaal ingericht voor deze expositie, die een maand lang zal duren en gepland staat voor mei 2019.
Subsidie
Zowel het boek als de tentoonstelling zouden er niet komen zonder de subsidies die Urk in Oorlogstijd en Mandy van Dijk hebben toegezegd gekregen. Van Dijk kreeg een bedrag van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voor het onderzoek. Urk in Oorlogstijd en Van Dijk vroegen samen subsidie aan bij andere fondsen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Rabobank Coöperatiefonds NOP-Urk en de Gemeente Urk hebben positief gereageerd op de aanvragen.
Over Mandy van Dijk
Mandy van Dijk is freelance journalist en schrijver, opgegroeid op Urk en woont nu in Zwolle. Ze is de bedenker en samensteller van de Urker Spreukenkalenders (2014-2016) en cadeauboek Typisch Urk (2016). Ze schreef onder andere voor Algemeen Dagblad, Nederlands Dagblad, VertrekNL, KIJK’s beroepenspecial, (semi)overheid en bedrijven.
Over Urk in Oorlogstijd
Stichting Urk in Oorlogstijd is opgericht door Pieter Hoekstra in 2007. Doel van de stichting is de geschiedenis van Urk tijdens de wereldoorlogen te onderzoeken en onder de aandacht te brengen van de Urker bevolking en andere geïnteresseerden. In de toekomst wil de stichting haar onderzoeksgebied uitbreiden naar de geschiedenis van de oorlog in Nederlands-Indië, en de geschiedenis van de Noordoostpolder nauwer te betrekken bij haar activiteiten.
Duivelseiland is in 2021 uitgebracht door Atlas Contact en is te koop in de boekhandel.
Duivelseiland, een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog.