TaalUncategorized

5 plaatsen om ideeën op te doen

Het komt op de meest ongelegen momenten. Inspiratie. Dat geweldige idee.

Als je onder de douche staat en dus geen pen en papier bij je hebt. Tenminste, ik weet natuurlijk niet wat jij allemaal onder de douche doet, en wil dat ook niet weten, maar durf te wedden dat jij geen aantekeningen maakt.

Ook zo’n lightbulb moment: als je bijna in slaap valt en te slaperig bent om je fabeltastische idee te noteren.

Dat ga ik onthouden, denk je vastbesloten. Deze keer gaat het lukken. Je herhaalt het plan nog een paar keer in je hoofd. Pakt het kernwoord er in gedachten uit en grift het in de wanden van je brein.

Als je wakker wordt weet je nog één ding.

Niet dat kernwoord dat je in de muur van je geheugen beitelde. Helaas.

Nee, je onthield dat je iets wilde onthouden en je beseft dat het een super geweldig magnifiek idee was.

Dat ene idee waardoor je rijk en beroemd wordt, dat het leven van velen gemakkelijker gaat maken, dat de oplossing is voor dat ene veelvoorkomende probleem: dat levensveranderende idee.

Je graaft in je geheugen. Maar no dice.

Al een tijd verbaas ikthe oatmeal - cartoon me over hoeveel leuke plannen op die manier verloren gaan.

Hoe kun je dit nu oplossen? Een memorecorder naast je bed, een whitebord met watervaste stift in je douchecabine, een persoonlijk assistent misschien? Kun je proberen.

Dit werkt voor mij

Zelf ga ik op zoek naar de beste plekken waar ik inspiratie op kan roepen. Dat kunnen rustige locaties zijn, maar juist ook plekken waar het druk is en je je kunt laten aansteken door de energie van anderen.

De combinatie van beiden is ook erg leuk. Ja dat kan, dat het druk en rustig tegelijk is. Dat de activiteit van anderen je hoofd wat op gang helpt, maar iedereen jou met rust laat waardoor je de radertjes rustig kunt laten draaien.

Er zijn plekken/momenten die voor mij goed werken. In volledig random volgorde:

  • The intercity

Ik ontdekte laatst dat de intercity een mooie combinatie is van druk en rustig. Druk (want: reizen in de spits), maar met weinig tussenstops en daardoor toch rustig. In een stoptrein heb je telkens die onderbreking van mensen die in- en uitstappen, elke vijf minuten. Willen ze wel of niet naast je zitten, gooien ze hun tas tegen je aan, oftewel: halen ze je uit je concentratie. Vaak wel, onbedoeld. Dat werkt bij mij niet. In the intercity heb je daar geen last van.

Voordeel: lekker werken, mensen kijken en je fantasie de loop laten.

Nadeel: het internet in de trein is bagger, dus lekker wat mails wegwerken of online onderzoek doen zit er niet in.

  • Tijdens een lange vergadering/meeting

Je kent het wel, van die meetings waarbij je gedachten gaan dwalen. Uiteraard raad ik – brave borst die ik ben – aan om te proberen je aandacht naar de vergadering te verleggen, maar mocht dat toch niet lukken, dan kan het handig zijn om een lijstje te maken van dingen die je te binnen schieten. Er zitten wel eens goeie ideeën bij. Hoe ik dat weet? Geen idee! Ik ben natuurlijk altijd oplettend en droom nooit weg. Dat snap je wel.

Voordeel: je hebt waarschijnlijk toch al pen en papier, dus als je aan het noteren slaat lijkt het net alsof je aantekeningen maakt.

Nadeel: wie zwijgt stemt toe. Weet jij nog waar je mee akkoord gegaan bent tijdens de vergadering?

  • In de leeszaal van de bibliotheek

De bibliotheek. Je kunt er niet alleen boeken lenen, of dvd’s en dergelijke, maar veel biebs hebben ook een flexplek, maar in ieder geval een leeszaal. Installeer je aan een tafeltje, pak een paar tijdschriften en ga lekker, je raadt het niet, lezen. De beste manier om inspiratie te krijgen is lezen over andere mensen. Lees verhalen uit jouw branche en kauw eens lekker op die informatie. Wat doet dat met je, wat zou je anders doen, kun je er iets mee? Zo komen de ideeën vanzelf.

Voordeel: gratis en lekker rustig. Je kunt ook meteen je biebpas weer eens gebruiken om een paar fijne boeken te lenen.

Nadeel: er is een kans dat een gezellige dame of heer op leeftijd je favoriete plekje of je blad heeft ingepikt en de hele dag blijft zitten.

  • Terwijl je wacht

Sta je oldskool fysiek in de rij voor een concertkaartje of de nieuwe Apple iPhone, of zit je te wachten bij de gate op het vliegveld? Of sta je in de wacht voor de klantenservice van welk groot nalatig bedrijf dan ook? Ook een moment waarin je even rustig kunt nadenken. Tenminste, als het wachtmuziekje niet te afschuwelijk is, of de omroepjes van te late passagiers niet te frequent.

Voordeel: je hebt tijd om dag te dromen.

Nadeel: je moet wachten. Op wat dan ook. Dat is vervelend.

  • Bij een creatieve broedplaats, een flexplek, etc

Niets zo inspirerend als een plek waar verschillende bedrijven aan het werk zijn. Geen vastgeroeste patronen, nieuwe mensen om mee te brainstormen, een fijne sfeer. Een ideale plaats om aan het werk te gaan en om samen ideeën te krijgen. Want dat gebeurt in de praktijk regelmatig, dat er nieuwe initiatieven, opdrachten en zelfs bedrijven ontstaan in een bedrijfsverzamelgebouw.

Voordeel: veel enthousiaste en belangstellende mensen die met je mee willen denken

Nadeel: het kan echt ontzettend gezellig zijn. Laat je niet teveel afleiden van het werk dat je daar kwam doen.

Natuurlijk is dit lijstje puur persoonlijk. Maar wie weet heb je er iets aan.

En misschien krijg jij wel je beste ideeën terwijl de (oppas)kinderen aan je broek hangen, je met één arm in je nette blouse hangt, je bijna te laat bent voor een belangrijke afspraak en dan blijkt dat er bij de buren ingebroken is en de politie aan de deur staat voor een verklaring.

Als dat zo is wil ik je ontmoeten. Echt, mag ik je op een kopje koffie trakteren? In mijn ogen ben je een superheld.

Wat werkt voor jou?

  • Wat werkt voor jou het beste, waar krijg jij ideeën? Laat het weten op mijn Facebookpagina (vind-ik-leuks vind ik trouwens ook leuk)

Meer taalverhalen